معرفی و دانلود فونت دفتر (Daftar) آخرین نسخه
فونت دفتر (به انگلیسی: Daftar) در گروه فونتهای مناسب مطبوعات قرار میگیرد که بر اساس خط نسخ طراحی شده و میتوان از آن در مواردی همچون تیتر، عناوین، تبلیغات و بهطور کلی کارهای گرافیکی که جنبه انتقال حس نوستالژی را دارند استفاده کرد. فونت دفتر رایگان نبوده و در یک نسخه Regular قابل خریداری است.
فونت دفتر در استودیویی با همین نام توسط رضا سالاری فر طراحی شده است با جمعآوری نسخههای چاپی و اسناد بهجا مانده از آن دوران این فونت را بازسازی کرده و در قالب فونت مورد استفاده در کامپیوتر تبدیل کرده است.
در ادامه این نوشته از سایت فونتچی به نقد و بررسی کاملی از امکانات و قابلیتهای بهخصوصی که قلم دفتر دارد خواهیم پرداخت که میتوانید از این فونت در کارهای گرافیکی که نشان دهنده حس قدیمی بودن، اصالت داشتن و ساختار نوستالژیک تا قبل از دهه ۵۰ را دارند استفاده کنید.
بررسی و دانلود فونت دفتر (Daftar)
قبل از هرچیزی لازم به ذکر است که، برای ایجاد حس و حال کهنه و نوستالژیک، فونت دفتر برخلاف نسخههای چاپی الهام گرفته شده از آن، دارای کمی خوردگی، بی نظمی در اتصال حروف و عدم تناسبات، آن هم بهطور عمدی است.
بنابراین اگرچه این حروف در زمان خود ویژه اعلانهای رسمی بوده است اما اکنون یک فونت نمایشی محسوب میشود و بیشتر مناسب آثار گرافیکی با حال و هوای قدیمی (نوستالژیک) است.
سبک طراحی و وزن فونت دفتر
سبک طراحی قلم دفتر بر اساس خط نسخ صورت گرفته شده است. این فونت دارای خطوط کرسی و منحنیهای نرم و دوست داشتنی است. ضخامت فونت در سرتاسر حروف یکسان نبوده و در دندانهها و زوایا از آنها کاسته میشود. همچنین حروف به هم چسبیده نبوده و گویی که با استفاده از ماشینهای چاپ قدیمی روی کاغذ چاپ شده باشد دارای فاصلهای جزئی از هم هستند که همان حس و حال قدیمی صنعت چاپ را منتقل میکند.
فونت گرامافون که یکی دیگر از قلمهای ساخته شده بر اساس خط نسخ است نیز از همین ساختار فاصلهدار حروف ایجاد شده است که طراحی نزدیکی هم به این قلم دارد.
در بسته دانلود فونت دفتر فقط با یک وزن Regular مواجه هستیم که این وزن کاملا برای استفاده در عناوین و حتی متون طولانی مناسب به نظر میرسد. اگر چه بیشترین کاربرد فونت دفتر برای اندازههای بزرگ است، اما این فونت در حد فاصل اندازههای ریز تا ترکیبات درشت، همچنان زیبایی و خوانایی خود را حفظ میکند؛ چرا که دارای حروف و ترکیبات جایگزین متنوعی هم هست.
این فونت را میتوانید در دو فرمت فایل OTF و TTF که مناسب استفاده در انواع نرمافزار گرافیکی همچون فتوشاپ و ویرایشگر متن همچون ورد هستند، در انواع سیستم عاملهای ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و IOS استفاده کنید.
پشتیبانی از علائم و اشکال کمکی
خاصترین ویژگی دفتر امکان استفاده از علائم و اشکال کمکی است که در همان سالها نیز از این ساختار قلم در نسخههای چاپی استفاده میشده است. این علائم که در تصویر زیر آنها را مشاهده میکنید، در بخشهای مختلفی از نوشته با هدف جداسازی و تزئین استفاده میشد که حتی در اسناد رسمی هم رواج داشته است.
به کمک پنجره Glyphs در نرمافزارهایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند میتوانید این علائم را خارج کرده و به صورت دستی بر روی طرحهای گرافیکی خود چاپ کنید. یا اینکه از ابزارهای آنلاینی که امکان استخراج Glyph فونت را خواهد داد، میتوانید با قرار دادن این فونت به گلیف دسترسی داشته و با کپی کردن در نرمافزارهای دیگر پیست کنید.
با دانلود فونت دفتر برای فتوشاپ هم میتوانید از طریق تنظیمات OpenType از این گلیفها و ترکیبات با تنظیم Style دسترسی داشته باشید.
پشتیبانی کامل از 4 زبان مختلف
فونت فارسی دفتر محدود به این زبان نیست و از سایر زبانهای خاورمیانهای و لاتین نیز پشتیبانی کاملی همراه با حروف، اعداد، سمبلها و کاراکترهای تزئینی را دارد. این زبانها شامل عربی، انگلیسی و کردی هستند.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید، در بخش اعراب شاهد همنشینی درستی هستیم که با قرار گیری اعراب اصلی در کنار کاراکترهایی همچون «تشدید، سکون و همزه» فاصله اعراب بههم ریخته نمیشود.
در فونت daftar انگلیسی از طراحی اختصاصی استفاده نشده و از فونتهای اپن سورس که ساختاری نزدیک به این فونت دارند استفاده شده است. اما با این تفاوت که کمی در آن دست برده شده و خوردگیهایی در بافت حروف ایجاد شده تا کاملا ساختاری هماهنگ با نسخه فارسی داشته باشد.
دارای حروف و ترکیبات جایگزین متنوع
فونت دفتر یکی دیگر از فونتهایی است که سرشار از ترکیبات اختیاری است. با استفاده از حروف جایگزین در فونت دفتر که از طریق تنظیمات Open Type نرمافزار قابل استفاده هستند، میتوانید حروف تکی یا ترکیبات دوتایی از حروف را در ابتدا، میانه یا انتهای کلمات با ظاهری متفاوت و در چند شکل مختلف تایپ کنید.
این ترکیبات اختیاری از دو جهت در طراحی متونی که نیاز به حس و حال نوستالژیک یا تبلیغاتی دارند حائز اهمیت است. اول اینکه موجب ایجاد تناقضاتی در برخی کلمات خواهد شد که دارای طراحی حروف متفاوتتری نسبت به سایر کلمات هستند. در نتیجه در متون بلند به خوانایی کمک خواهد کرد. دوما اینکه استفاده از این ترکیبات در کارهای تبلیغاتی برای کلماتی که تاکیدی بوده و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، موجب جلب توجه بیشتر مخاطب میشود. در تصویر زیر نمونههایی از آنها را میبینید.
این ترکیبات محدود به تصویر بالا نبوده و شامل حروف و ترکیبات مختلفی هستند که جدای از ظاهر متفاوت، در برخی ساختارها کلمات را درشتتر از آنچه در ترکیبات عادی هستند نشان خواهند داد. از همین جهت هم به خوانایی نوشته، هم زیبایی و هم جلب توجه بیشتر کاربر تاثیر خواهد گذاشت.
در بسته دانلود رایگان فونت دفتر راهنمای کامل استفاده از این ترکیبات و حروف جایگزین قرار داده شده است؛ مثلا برای استفاده از ترکیب جایگزین «علیهالسلام» میتوانید از طریق نرمافزارها یا اینکه با کپی فونت علیه السلام برای اندروید یا هر سیستم عامل دیگری از طریق ابزارهای آنلاین یا فتوشاپ که تکتک گلیفها را نمایش میدهند این حالت جایگزین را کپی کرده و در هر جایی که نیاز دارید با پیست کردن استفاده کنید.
دارای اعراب کامل و گلیف های خاص هر زبان
در تمامی زبانهای فارسی، عربی، کردی که از رسمخط فارسی استفاده میکنند اعراب و کاراکترهای خاص این زبان جای گرفته است. به عنوان مثال برای زبان عربی که حروفی همچون «ك، ي، ة، ؤ، ئ» و اعداد «٤٥٦» دارای تایپ متفاوتی نسبت به فارسی هستند، درنظر گرفته شده تا پشتیبانی کاملی از این زبان داشته باشند.
یا در فونت کردی دفتر علائم تزئینی و اعرابی که بهوفور در این زبان یافت میشود استفاده شده است.
جدای از اعراب این فونت از برخی گلیفهای خاص همچون «الله، محمّد، علیه السّلام، ریال» نیز پشتیبانی میکند که جزوی از ترکیبات جایگزین این فونت هستند و برای زیباتر کردن، جلب توجه و ایجاد یک ساختار متفاوتتر نسبت به سایر جملات در متن خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
فونت دفتر مناسب مطبوعات و نشریات
همانطور که تا اینجا متوجه شدید، کاربرد اصلی فونت دفتر برای مطبوعات و نشریات است. این قلم که بر اساس نشریات دورهای که صنعت چاپ در حال اوج گرفتن بود طراحی شده، میتواند همان حس نوستالژی، فرهنگی و هنری را به مخاطب منتقل کند.
میتوانید با دانلود فونت دفتر برای اینشات یا کپ کات از این قلم در رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و یوتوب برای طراحی کاور پست، استوریها یا تامنیل ویدئوهای خود استفاده کنید. این قلم برای رسانههایی که در موضوعات تاریخی، فرهنگی و هنری دارند کاربرد خواهد داشت.
استفاده و نصب فونت دفتر برای سایت
فرمتهای WOFF مخصوص استفاده در سایت هستند. در این قلم هم مشابه سایر قلمهایی که از فونت وب پشتیبانی میکنند، هر دو فرمت قرار داده شده است. در مقایسه با فونت دفتر TTF حجم کمتری دارند و همچنین توسط مرورگرها نیز سریعتر رندر میشوند که به افزایش سرعت سایت نیز کمک میکند.
از این فونت میتوانید هم برای متون و هم عناوین استفاده کنید. البته هرچند که انتظار میرود وزن بولد نیز به این قلم افزوده شود تا شاهد حالت استانداردتری باشیم. اگر سایتی در زمینههای تاریخی و فرهنگی دارید، توصیه میشود برای متون کوتاه یا عناوین از این قلم استفاده کنید.
بهمنظور نصب فونت دفتر در سایت ابتدا نسخههای مورد نیاز همچون معمولی، بولد یا وریبل را در پوشهای با نام fonts
در مسیر قالب خود آپلود کنید. سپس کدهای زیر را در مکان مناسبی از فایل style.css
قرار دهید.
/* Daftar Custom Font by fontchi.com */
@font-face {
font-family: 'Daftar';
src: url('fonts/Daftar-Regular.woff2') format('woff2');
font-weight: normal;
font-style: normal;
}
برای تغییر فرمت، نام و مسیر فونت میتوانید خط ۴ را شخصی سازی کنید. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید آموزش چگونگی نصب فونت در سایت را مطالعه کنید.
دانلود فونت دفتر با تخفیف
جدیدترین نسخه فونت دفتر ورژن ۱.۱ است که در آذر ۱۴۰۱ منتشر گردیده است. با کلیک روی دکمه زیر به لینک دانلود فونت دفتر رایگان دسترسی داشته و میتوانید این فونت را در دو فرمت TTF و OTF که مناسب برای تمامی نرمافزارهای گرافیکی و ویرایشگر متن هستند دریافت کنید.
درون بسته دانلود فونت daftar این قلم تمامی فرمتهای ذکر شده برای فایل فونت مخصوص اعداد فارسی هک شده نیز قرار گرفته است تا در صورت استفاده نرمافزاری بدون نیاز به انجام کارهای برنامهنویسی، بتوانید از اعداد فارسی در پروژه خود استفاده کنید.
کاربر گرامی؛ فونت دفتر رایگان نیست. با کلیک روی دکمه بالا کد تخفیف فونت دفتر به صورت خودکار کپی خواهد شد و به صفحه دانلود فونت دفتر هدایت میشوید. این کد تخفیف فونت ایران سیستمی بوده و شامل ۵ درصد تخفیف است. برای استفاده ضروری است با «کلیک روی دکمه بالا» وارد سایت مرجع شوید.