معرفی و دانلود فونت هاکذا (Hakaza) جدید
فونت هاکذا (به انگلیسی: Hakaza) قلمی است که یادآور رایحه مرکب، ماشینهای چاپ و برگرفته از قلب صنعت نشر ایران است که دهه ۵۰ را در ذهن همه تداعی میکند. این فونت دارای ساختاری نوستالژی بوده و با توجه به سبکی که در طراحی حروف دارد، میتوانید استفادههای مختلفی در تبلیغات، عناوین و بهطور کلی محیطهای مرتبط با چاپ باشد.
طراحی این فونت فارسی توسط حسن کریمزاده صورت گرفته و توسعه آن را به قلم نرمافزاری نیز حسین کریمزاده به سرانجام رسانیده است که در نسخه اولیه آن شاهد یک وزن برای این قلم هستیم و احتمالا میتوان انتظار ارائه وزنهای بیشتری از این قلم در آینده بود.
در ادامه این نوشته از سایت فونتچی به نقد و بررسی فونت هاکذا خواهیم پرداخت؛ قلمی که میتوانید برای استفاده در صنعت چاپ، خصوصا کتابهایی با موضوعات رمان، داستانی، تاریخی و قدیمی مناسب باشد که علاوه بر یادآوری دهه ۵۰، رنگ و بوی صنعت چاپ را در ذهن خواننده بیشتر تداعی خواهد کرد.
بررسی و دانلود فونت هاکذا (Hakaza)
فونت هاکذا قلمی خاطرهانگیز با رایحهای از مرکب چاپ است که با خود توشهای با پیشینه دیرینه از صنعت نشر ایران امروزی را داشته و از دل سطربهسطر نشریات دههی پنجاه ایران متولد شده است.
با اینکه قلم هاکذا را میتوان در دسته تایپفیس طبقهبندی کرد؛ اما به معنی بازسازی عینبهعین نبوده و اصلاحات ریز و درشت متعددی در جزئیات تمامی حروف و گلیفها ایجاد شده تا خوانش این قلم برای خواننده لذتبخشتر از زمانهی خود شود.
سبک طراحی و وزن فونت هاکذا
در طراحی فونت هاکذا از طراحی نسخ بهره برده شده است که با توجه به الگوبرداری از صنعت چاپ ایران در دهه ۵۰، اصلاحات بسیاری در فضاهای مثبتومنفی قلم اعمال شده است. کرسی منظم حروف و نقطهها تغییرات زیادی بهخود گرفته تا ضمن خاطرهانگیز بودن، برای خوانندگان ارمغانآور همان دهه باشد.
در طراحی این فونت، از فاصلهگذاری مهندسیشده متناسب با حروف و کلمات، و فیزیک کلی قلم بهره برده شده که در متنهایی با سایزهای کوچک، حتی روی کاغذهای بالکی، خوانایی خود را حفظ میکند.
فونت هاکذا از یک وزن معمولی (Regular) پشتیبانی میکند و با توجه به اینکه در نسخههای اولیه قرار دارد میتوان انتظار ارائه وزنهای بیشتر را از این قلم داشت. فرمتهای استاندارد TTF، WOFF و WOFF2 نیز برای این قلم ارائه شده است که هر یک برای استفاده در سیستمعامل و محیطی مناسب هستند که در ادامه بیشتر به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
پشتیبانی از 3 زبان فارسی، عربی و انگلیسی
فونت هاکذا فارسی است و از دل این زبان رشد کرده است. اما با اینحال به لطف رسمخط یکسان از زبان عربی نیز پشتیبانی میکند. پشتیبانی این قلم از زبان عربی بهشکلی است که علاوه بر گلیفهای مشترک فارسی، گلیفهای خاص زبان عربی نظیر «ك، ي، ة، ؤ، ئ» را در خود دارد که در متون خود ساختاری استاندارد بر پایه این زبان داشته باشید.
همنشینی اعراب بر روی حروف بهشکل استانداردی رعایت شده است. در برخی ترکیبات که اعراب دوتایی بهکار رفته باشد ممکن است با چینش اشتباه مواجه شوید که در زیر نیز نمونهای از آن را برای «تشدید و ضمه» مشاهده میکنید که صد البته در نسخههای آتی برطرف خواهند شد.
کلمات فارسی فونت هاکذا یا همنشینی دوستانهای که با حروف انگلیسی دارد، در کنار یکدیگر ساختاری یکپارچه به متن شما خواهند داد که خواننده از خواندن متون لذت میبرد. این فونت همان سبک طراحی چاپی ماشین آلات را برای این زبان دارد.
پشتیبانی از اعداد استاندارد فارسی و عربی
ویژگی دیگر فونت هاکذا پشتیبانی از اعداد استاندارد است که مطابق با زبان صفحه کلید تایپ خواهند شد. اگر صفحه کلیدتان فارسی باشد کلیه اعداد بهشکل فارسی تایپ خواهند شد. در مقابل برای زبان عربی نیز گلیفهای خاص این زبان تایپ خواهد شد که اعدادی همچون «٤٥٦» که متفاوت از «۴۵۶» فارسی هستند بهدرستی تایپ شوند.
همچنین همان سبک فونت که بر مبنای صنعت چاپ دوره معاصر ایران بوده، برای اعداد انگلیسی در نظر گرفته شده است که برای هر سه زبان، در تصویر بالا آنها را مشاهده میکنید.
مناسب برای تبلیغات و صنعت چاپ
فونت هاکذا برای استفاده در محیطهای چاپی بسیار عالی است. از نمونههای دیگر قلمهای مناسب برای این حوزه میتوان به فونت دفتر و فونت گرامافون اشاره کرد که همین سبک و سیاق را در خود دارند.
از این فونت میتوانید برای فونت عنوان در قالب پاراگراف، ستونهای روزنامهای و نیز در قالب عنوان و تیتر برای عنوان کتاب و مجله استفاده است.
یکی از کاربردهای گسترده این قلم در حوزه تبلیغات است که با توجه به سبک نوستالژی و قدیمی این فونت، میتواند بیانگر اصالت باشد. از این قلم میتوانید برای تبلیغات برندهایی که بیش از چند دهه در حال فعالیت هستند استفاده کرد. تفاوتی هم ندارد که جنبه تبلیغاتی برای معرفی محصول یا برند داشته باشد یا اینکه بخواهید در بستهبندی یا طراحی کاور از آن استفاده کنید.
با این همه بیشترین کاربرد این قلم در همان حوزه چاپ است. برای چاپ کتابهای تاریخی، داستانی و رمان میتواند عملکرد عالی داشته باشد که در مقالهای با عنوان بهترین فونت مناسب کتاب، ضمن بررسی ویژگیها به معرفی چندین قلم در این زمینه پرداختهایم.
استفاده و نصب فونت هاکذا روی سایت
در بسته دانلود فونت هاکذا علاوه بر فرمت TTF فرمتهای WOFF و WOFF2 نیز قرار داده شدهاند. این فرمتها که به ترتیب حجم بسیار کمتری دارند برای استفاده در وب و طراحی اپلیکیشن موبایل کاربردی هستند. چرا که علاوه بر حجم پایینتر، توسط مرورگر و سیستم عامل برای چنین کاربردهایی رندر سریعتری دارند که به افزایش سرعت سایت کمک میکند.
برای نصب فونت هاکذا بر روی سایت کافی است ابتدا این فونت را دانلود کنید. سپس یک پوشه با نام fonts
در مسیر قالب سایت خود ایجاد کرده، و فرمت woff2 که حجم کمتری دارد را در این پوشه آپلود کنید. در نهایت کدهای زیر را در مکان مناسبی از فایل style.css
قالب خود قرار داده و ذخیره کنید.
/* Hakaza Custom Font by fontchi.com */
@font-face {
font-family: 'hakaza';
src: url('fonts/hakaza.woff2') format('woff2');
font-weight: normal;
font-style: normal;
}
برای تغییر نام خانواده این فونت میتوانید در خط سوم نام دلخواهی را بهجای hakaza
وارد کنید. در صورت آپلود فونت در مسیری متفاوت یا استفاده از سایر فرمتها نیز میتوانید خط چهارم را که شامل مسیر فایل، نام و فرمت فونت است شخصی سازی کنید.
دانلود فونت هاکذا با تخفیف
جدیدترین نسخه فونت هاکذا ورژن ۱.۰ است که در اردیبهشت ۱۴۰۳ منتشر شده است. با کلیک روی دکمه زیر به لینک دانلود فونت هاکذا دسترسی داشته و میتوانید این قلم مناسب چاپ و تبلیغات را با وزن معمولی (Regular) در فرمتهای TTF, WOFF و WOFF2 دریافت کنید.
کاربر گرامی؛ فونت هاکذا رایگان نیست. با کلیک روی دکمه بالا کد تخفیف فونت هاکذا به صورت خودکار کپی خواهد شد و به صفحه دانلود فونت Hakaza هدایت میشوید. این کد تخفیف فونت ایران سیستمی بوده و شامل ۵ درصد تخفیف است. برای استفاده ضروری است با «کلیک روی دکمه بالا» وارد سایت مرجع شوید.